Kanelbullens dag





I Sverige festligholder man hvert år kanelbullen - eller kanelsneglen som vi kalder den herhjemme.

Svenskerne festligholder hver år Kanelbullens dag den 4. oktober. Dette har man gjort siden 1999. Men svenskerne spiser den dog året rundt.

Dagen blev indstiftet af Kaeth Gardestedt ved Hembakningsrådets 40 års jubilæum som en hyldest til hjemmebagetraditionerne. Hembakningsrådet er en sammenslutning af forskellige virksomheder indenfor gær-, mel-, sukker- og margarineindustrien.

Formålet er at gøre opmærksom på den rige tradition man har i Sverige omkring kanelbullen. På dagen ser man ofte reklamer for dette svenske bagværk i butikkerne og konditorierne.

I Sverige har man, som herhjemme, også fokus på andre levnedsmidler i løbet af året: semlor (fastelavnsboller) i februar, påskemad i marts/april, sild, kartofler og jordbær i juni, krebs og surströmning i august/september, gås i november og lussekatter som er et svensk bagværk der knyttes til luciadagen i december. For at Kanelbullens dag ikke skulle falde sammen med nogle af disse, valgte man altså den 4. oktober.

Dagen fejres af den svenske kirke rundt om i verden, så svenskere udenlands også kan få glæde af bagværket.

Kanelbullen stammer fra Sverige i 1920'erne da købmændene begyndte at sælge kanel i butikkerne. Den blev i 2006 præsenteret som en svensk specialitet i Café Europa, et kulturelt initiativ under Institut der Regionen Europas.

Kanelbullens dag har tilmed sin egen officielle hjemmeside: kanelbullensdag.se  

I øvrigt kalder svenskerne også tegnet snabel-a @ for kanelbulle, velsagtens fordi tegnet netop har lighed med deres nationalspise.

Opskrift på kanelbuller

Her er en opskrift på dette svenske bagværk:

Til 25 kanelbuller.
Dej: 25 g gær, 75 g smør, 2½ dl mælk, ½ dl strøsukker, 1 knivspids salt, 1 tsk kardemomme, ca. 7 dl hvedemel ° Fyld: 50 g smør, ½ dl strøsukker, 1 tsk kanel ° Pensling: 1 æg, perlesukker

° Smulder gæren i en smule mel. Smelt fedt og tilsæt mælk så det er fingervarmt, 37 grader ° Rør gæren ud i lidt væske og tilsæt siden resten. Tilsæt salt, sukker og kardemomme og rør gerne med røremaskine eller pisker. Dejen skal være blød og smidig. Lad den hvile i 30 minutter overdækket ° Rør fedt, sukker og kanel til fyldet °  Rul dejen ud til en rektangulær plade på ca. 20 x 50 cm. Bred fyldet ud på dejen, og rul så dejen sammen. Skær ca. 1½ cm tykke skiver og læg dem i kageforme (papir). Lad dem hvile ca. 30 minutter ° Pisk ægget og pensel forsigtigt på bollerne. Strø perlesukker over ° Bag dem midt i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter, eller 200 grader i varmluftovn i 10-12 minutter.


se også dansk wienerbrød