Sverige . Småland . Växjö-området

Växjö

Växjö kyrka altertavle
Altertavlen i Växjö Domkyrka

Kronoberg slotsruin
Kronoberg slotsruin

kronoberg
Kronoberg slotsrutin
fra luften

huseby bruk
Huseby Bruk interiør

Jäts gamla kyrka
Jäts gamla kyrka

Gravsten med de dødes signatur
Gravsten med underskrift

Växjö (kort) er den største by i området, med 52.000 indbyggere.

Det er faktisk en ret charmerende by, med mange gode butikker. 

Et must er at besøge Udvandrar -Museet, hvor du kan blive klogere på udvandringen til Amerika i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor omkring 200.000 smålændinge forlod Sverige. Der er også en speciel Vilh. Moberg-stue.

Smålands Museum, der ligger samme sted, har stor samling af glaskunst, er også  et besøg værd.

Er du til kirker, er Växjö Domkyrka fra 1100-tallet absolut et besøg værd. Blandt andet for dens smukke mosaik-glasruder, altertavlen og den smukke lysglobe.

Tag også på Växjö bibliotek. Det er meget flot, og netop udbygget for et par år siden - af arkitekter fra Århus.

Kronoberg slotsruin (kort) ligger skønt i den nordlige udkant af Växjö. Det er en stor, spændende slotsruin. Oprindelig biskopborg fra 1300-tallet, senere sæde for landshøvdinger. Navne som Nils Dacke og Gustav Vasa har været tilknyttet. I 1570 og 1612 har danske hære stået foran Kronoberg, men måtte opgive. Sidst i 1600-tallet begyndte stedet at forfalde.

Huseby Bruk

Huseby Bruk (kort)  ligger 20 km sydvest for Växjö. Det er et kraftværk der blev oprettet i starten af 1600-tallet ved Helgaån. Her bearbejdede man jernmalm i en højovn og var en af Sveriges største producenter af kanoner og kugler. Der blev også produceret jernkakkelovne og stegepander. Senere serieproducerede man også cykler.

Godset, som det også er, har en spændende historie hvor forskellige familier som Ree, Rudebeck, Hamilton og Stephens har regeret. Og ikke uden skandaler. Da den over 100-årige frøken Stephens døde i 1979 overgik området til den svenske stat.

Her kan man se forskellige bygninger fra dengang. En guided rundtur på herregården ('Slottet' kaldet) med dens intakte stuer og mange rariteter er spændende. Også Statare-huset, der viser hvordan fattige landarbejdere boede i 1930'erne, er et besøg værd. Der er gratis adgang til området (man skal blot betale 20 kr. for éndags parkering), mens der er entré for rundvisningen på herregården.

Svenske kirker

De svenske kirker er i øvrigt ofte et besøg værd, da de er noget anderledes end i Danmark.  De er ofte mere enkle, mere lyse og venlige. Og så har de en masser gamle kirker tilmed.

Svenske kirker er næsten alle åbne om dagen, i modsætning til de danske.

Mange har i dag bedelys - flere steder som lysglober - hvor man kan tænde et lys som forbøn eller for at mindes afdøde. Traditionen startede oprindeligt i Uppsala domkirke, og har herfra bredt sig - nu også flere steder i Danmark.

Hvis du besøger kirkerne, så slå også et smut omkring kirkegårdene og læg mærke til, at man på mange gravsten har en gammel skik med at indhugge den afdødes underskrift. 

Hemmesjö kyrka (kort) ligger lidt sydøst for Växjö ligger. Det er en gammel velbevaret kirke fra 1100-tallet, der dog ikke bruges mere.

Jäts gamla kyrka (kort) er en gammel kirke fra 1600-tallet i træ og sten. Meget spændende og smukt dekoreret. Når man kommer ind i kirken starten en båndoptager, som fortæller om kirkens historie. Den ligger i et naturskønt område ca. 30 km fra Växjö mod Ingelstad.