Fiskerhuset ved Århus Å

Fiskerhuset ved Århus Å var for 100 år siden et eftertragtet udflugtsmål og traktørsted.


Fiskerhuset ved Århus Å.
Med bådudlejning og feststemning (ca. 1910)

Århus Å og Brabrand Sø har gennem tiderne været meget benyttet til fiskeri af gedder, aborrer og ål. Ved Åby og i Brabrand Sø har man også høstet siv til fletning, og langs åen har der været flere småhavne.

Tæt ved det sted, hvor jernbanebroen i dag går over Århus Å og krydser Brabrandstien ( Vis kort), blev Fiskerhuset opført i 1789 som bolig for en funktionær ved Marselisborg Herregård, hvis jorde det lå på. Det lå dengang på en høj, træbevokset banke, som skød sig ud i åløbet. Stedet har i tidernes morgen været en gammel boplads.

Må ikke forveksles med Fiskerhuset, som ligger ved Moesgård Strand.

fiskerhuset århus å
Her lå Fiskerhuset engang
tæt ved Aaby

Fiskerhuset i dag
Sådan ser det ud i dag
hvor  Fiskerhuset lå.

fiskerhuset skilt
Et enkelt nutidigt skilt
til et klubhus på stedet


F.A. Gerker
Gerker og hustru som
diamantbrudepar 1919

Licht's La bella Italia

I 1887 blev der lagt op til en stor fest á la Italien, 'la bella Italia'. Det var en ansat på Løveapoteket i Århus, Eusebius Licht, der stod for arrangementet.

Licht, der var uddannet cand. pharm., var en speciel personlighed. Han gav sig af med af undersøge tøj, tapet og fødevarer for arsenik og andre gifte. I 1885 startede han en kuranstalt på Store Torv for malt- og brøndkure, hvor man også kunne gennemgå sølvnitrat- inhallationskure, ligesom han af byrådet fik tilladelse til at opstillede automatiske vægte i byens gader.

Gennem annoncer i Aarhuus Stiftstidende blev der fortalt om den kommende, storslåede fest ved Fiskerhuset. Malede kulisser af slotte skulle illudere en romersk by, med gondoler på åen, italienske blomsterpiger, romerdrenge i dragter som i Tivoli, italienske osterier og orangerier. Afsluttende med et festfyrværkeri.

Dagen efter de italienske festligheder havde fundet sted, den 28. august 1887, blev begivenheden imidlertid ikke nævnt med ét ord i Aarhuus Stiftstidende. Det hele blev en fiasko. Vejret var dårligt, det blæste så meget at kulisser havnede i åen, og dagbladet Demokraten sluttede da også deres omtale af festen med disse ord: ”Folk kom der ganske vist mange af, men Fornøjelsen var og blev tynd”.

Balthasar Eusebenius Licht blev født 10. januar 1850 i Helsingør. Han blev i 1898 indlagt på St. Hans Hospital som sindssyg, og døde 24. juli 1899 på sindssygehospitalet i Middelfart.

Gerker overtager stedet

Fra slutningen af 1800-tallet frem til 1909 blev det, som traktørsted, bestyret af en tidligere mejerist på godset Marselisborg, F.A. Gerker. Her kunne man få kaffe, eller nyde sin medbragte madkurv. Her var keglebaner, hornmusik, dans til klokken 4 om morgenen, og boder med honningkager. Om sommeren arrangerede han søndagskoncerter, og undertiden også fyrværkeri lavet af fyrværker Kræfting.

Sejle op ad åen - i dampbåd

Århusianerne sejlede op ad åen i robåde, som de kunne leje hos bådudlejningen ved museumsbroen i Thorvaldsensgade. I 1800-tallet kunne man også fragtes med maskindrevne passagerbåde. I 1855 sejlede således blegmanden Jørgen Knudsen til Brabrand hver søndag eftermiddag. Senere blev det også muligt, desformedelst 25 øre for en retur, at sejle med dampbåden 'Constantine' fra Århus, forbi Ceres Have til Fiskerhuset og dels til Constantinsborg ved Brabrand Sø, eller man kunne tage med den store og populære udflugtsrobåd 'Lange Maren'.

Konkurrence og lukning

Da Gerker som 76-årig i 1910 fratrådte bestillingen ved Fiskerhuset, blev ledelsen overtaget af restauratør P. Petersen fra Jægergårdsgade, der videreførte traditionerne - og priserne: kaffe med 2 stk. brød for 30 øre, og lokalt øl til en tyver ... 20 øre forstås.

Efterhånden blev traktørstedet ved Fiskerhuset udkonkurreret af blandt andet udflugtsrestauranterne 'Constantia' ved Stautrup og 'Brabrand Kro' på den anden side af Brabrandsøen; de havde i øvrigt begge jernbanestation lige til døren.

I 1922 lukkede Fiskerhuset så som traktørsted.