Aarhus-Hallen

Aarhus-Hallen
Aarhus-Hallen (1938)
Restauranten lå i
bygningen til venstre

vinterbane cykelløb
Vinterbane cykelløb

Aarhus-Hallen var engang stedet, hvor byens store udstillinger, arrangementer og shows blev afviklet.

Aarhus-Hallen i Skt. Knuds Gade blev indviet i 1938, og var med sine 1750 m2 Danmarks næststørste efter Forum i København. Hallen blev brugt til mange ting: udstillinger, kongresser, politiske møder, teater- og filmforestillinger, koncerter, folkefester, sportsbegivenheder.

Allerede fra starten var der gang i den med optræden af zigøjnerpiger med dans, ballettrup, violinvirtousen Fritz Kreisler, pianisten Victor Schiøler og negersangerne Mills Brothers. Af andre kendte navne der gennem årene optrådte i Aarhus-Hallen kan nævnes: Svend Asmussen, Victor Borge, Carl Brisson, Duke Ellington, George Formby, Vera Lynn, Lauritz Melchior, Berliner Philharmonikerne, Donkosakkerne og Wiener Sängerknaben.

Også Det kongelige Teaters opera og ballet var på gæsteoptræden.

Fra senere forestillinger kan nævnes:
• Det store amerikanske is-show Holiday-On-Ice blev vist her første gang 10. marts 1954, med totalt udsolgte huse i 11 dage. Det var med 125 medvirkende. Sidste opførelse var i 1961.
• Cykelløbene, seksdagesløbene, startede 11. februar 1954, arrangeret af Århus Vinterbane. Med cykelryttere som Kay Werner, Evan Klamer og Palle Lykke, med plads til 5000 tilskuere. Og Gunnar Nu-Hansen som kommentator. Under løbende spillede orkestret seksdagesvalsen 'Nu er der stemning og fest'. Det sidste seksdagesløb blev kørt her i februar 1961.
• Kæmpefilmen 'Windjammer' der blev vist på tre lærreder på én gang, blev vist i 1959, men blev ikke nogen succes. Det blev grunden til at hallen trådte i likvidation i 1960.
• I et anneks til Aarhus-Hallen havde bl.a. Riis Poulsen i flere år danseskole.

Senere kom der bowlingbaner i hallerne, og i 1971 blev de overtaget af Postvæsenet. I dag er der butikker, bl.a. et stort 'Netto' lavprisvarehus samt biografer.

Restaurant Aarhus-Hallen

 

MA Fiskers tegning af Aarhus-Hallen Aarhus-Hallen Tarantella
Tegner M.A. Fiskers tegning af Aarhus-Hallen Tarantella

I tilknytning til Aarhus-Hallen åbnede samtidig den 1. juni 1938 danserestauranten Restaurant Aarhus-Hallen. Det var restauratør F.L. Viltoft der havde forpagtningen, der både ejede Hotel Royal i Århus og drev Københavns Hovedbanegård.

På restaurantens ene væg var et stort vægmaleri med Århus-motiver, lavet af maleren Carl Faarup.

Den blev gennem årene et kendt sted med floor-show og orkestermusik, hvor forskellige kunstnere optrådte på en rullescene. Programmet skiftede hver 15. dag. Som noget usædvanligt, tog man entré til restauranten.

Blandt andre optrådte umiddelbart før krigsudbruddet i 1940 en kendt nøgendanserinde, Agnes Agun, der også havde optrådt for Hitler, som endog havde sendt hende en blomsterbuket. Kort herefter optrådte søskendeparret Gerda og Ulrik Neumann. Svend Asmussens orkester var også blandt de optrædende, ligesom jazzpianisten Fats Waller og Josephine Baker var på gæsteoptræden.

Restauranten blev den 1. oktober 1944 sprængt i luften af besættelsesmagten. Den blev genopbygget, og forsatte i flere år under forskellige navne som Tarantella, i 1970 Palmehaven og fra 1971 Tropicana. Restauranten blev lukket i engang i 1980'erne.

Læs mere Restaurant Maritza