Butikslivet og offentlige kontorer
i Åbyhøj

I starten af 1900-tallet voksede butikslivet voldsomt i Gl. Aaby og Åbyhøj. Bydelen fik i denne periode også flere offentlige kontorer.

silkeborgvej
Den oprindelige Silkeborgvej blev Åbyhøjs strøg

I det følgende fortælles om, hvornår nogle forskellige butikker og offentlige institutioner dukkede op i Aaby sogn og Åbyhøj.

De første butikker

Høkerhandel. I 1890'erne lå på Østergaardsvej nær kirkegården et hus, som var ejet af ringer og handelsmand Niels Hansen og hustru Else Marie, kaldet 'Tykke-Else' De havde høkerhandel i en lille butik, som forsynede Aaby med forskellige varer. Konen drev også lidt krohold.

Købmænd. Den første købmand i Gl. Aaby lå på Gellerupvej 10 (i dag Åbyvej mellem Gl. Aaby kirke og Søren Frichs Vej ). Det var Anders Gram der havde butikken. Han var også mælkemand. Omkring 1906 indrettede købmand Jensen kolonialhandel i nyopført ejendom på hjørnet af Frodesvej og Tværvej.

I 1904 blev der etableret en købmandsforretning på Silkeborg Landevej i villa 'Annaly' (nu Silkeborgvej 229). Forretningen blev startet af snedkermester Jakob Nielsen og hans hustru Christiane. Her kunne man, udover kolonialvarer, købe isenkram, manufakturvarer og bagerbrød.

Skrædder. Den første skrædderforretning blev etableret i 1906 af J. Jensen.

Bager. Den første bagerforretning blev startet omkring 1907 på Silkeborgvej, dér hvor den gamle forsamlingsbygning nu ligger.

Slagter. I 1907 begyndte P. Sørensen en slagterbutik på hjørnet af Helgesvej og Silkeborgvej.


Området Silkeborgvej/ Haslevej
som det så ud før HB Comus (Kvickly)
flyttede hertil i 1967
I forgrunden dele af el- og gasværket.

silkeborgvej 1940
Åbyhøjs butiksgade Silkeborgvej
i 1940'erne

Manufaktur. I 1912 startede en manufakturforretning på Silkeborg Landevej.

Brugsforeningen. Aabyhøj Brugsforening blev stiftet i 1909. Den første formand var E.V. Hoppe, der i 1916 blev efterfulgt af O.I. Offersen, og den første uddeler var Rasmus Sørensen. I 1940'erne lå brugsen på Silkeborgvej 226 ved Torvet. Senere kom der en afdeling af Brugsen på Henrik Hertz Vej, som nu er lukket. Brugsen, nu Kvickly, flyttede til Haslevej i 1967 og hed først HB Comus.

Over 100 forretninger i 1940'erne

I starten af 1940'erne havde Aabyhøj en kaffe- og legetøjsforretning, en isenkramforretning, en kaffesalon, 7 bagerforretninger, 12 mejeriudsalg, 2 ostebutikker, en fiskehandler, 8 slagterbutikker, en delikatesseforretning, 2 isboder,2 Totalforretninger (sæbeudsalg), flere grønt- og blomsterforretninger, 5 manufakturforretninger, 8 skræddermestre, flere systuer, 6 rulleforretninger, 5 skomagermestre, 2 radioforretninger, en farvehandler, en legtøjsforretning,5 barberer, 2 urmagere, en cykelhandler, en glarmester, 6 installatører, 6 malermestre, 2 sadelmagere, 7 snedkermestre, 11 murermestre, 2 tømrermestre, 2 smedemestre, 8 vognmænd, 2 bogtrykkere, en boghandel på Silkeborgvej 235 og en kiosk på Torvet.

Disse butikker skulle dengang betjene 7.330 beboere.

Offentlige kontorer

Fattighus. I Gl. Aaby var fattighuset indrettet i et hus opført i 1784. Det lå på hjørnet af Kærvej og Åbyvej, hvor der nu er grønt område. I 1884 opførte man sammen med Viby sogn en fattiggård i Viby, kaldet 'Vidtskue'. Fattighuset på Kærvej blev herefter brugt som husvildebolig og var i drift til 1935. Huset blev dog først nedrevet i 1952.

Aaby skole
Den gamle skolebygning på Kærvej
som den så ud i 1920'erne.
Da var skolen flyttet til andre lokaliteter

Skolen. Indtil 1815 hørte skoleundervisningen i Aaby sogn under Hasle hvor degnen boede. Så børnene måtte tage den lange vej dertil. Fra 1815 foregik undervisningen i Aaby, men først i 1819 fik sognet sin egen skolebygning, som kom til at ligge på Kærvej 21,  på hjørnet af Aaby Kirkevej. Bygningen blev opført af materiale fra en nedrevet rytterstald på Samsø, og var et bindingsværkshus med stråtag. Her blev indrettet skolestue og lærerbolig. Dette hus ligger stadig i Gl. Aaby. I 1901 flyttede skolen til nye lokaliteter få hundrede meter herfra, til det sted, der i dag har adressen Korsagervej 21. Denne bygning blev til præstegård, da man i 1909 flyttede til den nyopførte Aaby skole på Bækgårdens jorder på Aabyvej - det er den nuværende skole på hjørnet af Aabyvej og Søren Frichs Vej. Det var en moderne skole med gymnastikhus og lærerbolig. Den blev med årene udvidet i takt med behovet. I 1959 fik kommunen så yderligere en skole, GammelgårdsskolenCarit Etlars Vej i Åbyhøj.

Sygekassen. Aaby Sogns Sygekasse blev stiftet 1. juli 1876, med 47 nydende samt 12 æresmedlemmer. Den blev statsanerkendt i 1894. Som medlem af sygekassen, kunne medlemmerne udover hjælp ved sygdom og barsel, få hjælp til begravelse, medicinske bade, bind, bandager, briller, tandpleje, hjemmesygepleje og medicin. De første år havde sygekassen kontorer dels på Silkeborgvej 37, Odinsvej 2 og Vølundsvej 9.

Læge og tandlæge. Den første praktiserende læge i Aabyhøj kom i 1912, det var Herman Nilsen. I 1934 startede Ina Hansen den første tandlægepraksis.

Apoteket. Aabyhøj Apotek startede den 7. februar 1937 af apoteker J. Walther på Silkeborgvej 226.

postkontor
Postkontoret Vølundsvej (foto 1953)


Aaby Kommunebibliotek
på Thorsvej

Posthuset. Indtil 1912 blev posten til Aaby ekspederet i Århus. Herefter blev der oprettet et brevsamlingssted i Åbyhøj der blev bestyret af pensioneret overpostbud A. Nielsen. Det blev i 1918 omdannet til postekspedition med selvstændig postadresse. Fra 1924 fik postekspeditionen til huse på Vølundsvej 3. I årene 1914-1915 ankom der 100.000 postforsendelser til Aabyhøj.

Biblioteket. Allerede i 1854 var der en bogsamling på Aaby Skole med en bogsamling på omkring 350 bind. Bogudlånet blev i starten varetaget på privat basis. I 1919 blev bibliotekets bogsamling overtaget af Aaby Kommune. I 1928 blev bogsamlingen flyttet til kæmnerkontoret bygning på Thorsvej. I 1937 indviede man så Aaby Kommunebibliotek i den nyopførte administrationsbygning på Silkeborgvej, der blev den først selvstændige biblioteksbygning i Århus forstæder. I 1971 flytter biblioteket så til nuværende bygninger på Ludv. Feilbergs Vej.

Pengeinstitutter. Aarhuus Privatbank åbnede sin første filial i Åbyhøj den 9. juni 1925, først med kontor i posthuset, men herefter på Silkeborgvej 228. Den første bankbestyrer var Jens Nielsen. I 1935 åbnede så Jydsk Handels- og Landbrugsbank en afdeling på hjørnet af Silkeborgvej og Haslevej med E. Sten Larsen som bestyrer.

Brandvæsen. Aaby har fra gammel tid haft to branddamme, den ene i den nordlige ende af byen, den anden ved skolen i den sydlige ende. Indtil 1914 havde brandsprøjten til huse i en bygning ved smeden på Kærvej i Gl. Aaby. Senere blev der bygget et sprøjtehus på Silkeborgvej, hvor den tidligere administrationsbygning nu ligger.

Politiet. Den første politistation blev oprettet i 1922 på Carit Etlars Vej 16, hvor betjent J. Chr. Jensen indbyggede en kachot med jerntremmer i sin egen villa. Stationen flyttede senere til Silkeborgvej 228, og flyttede i 1936 til Silkeborgvej 359 (hjørnet af Ludv. Holbergs Vej). Herfra flyttede den senere til Åbyhøj Torv (Vølundsvej). I dag er nærpolitistationen i Åbyhøj nedlagt.

Telefoncentralen. I 1922 fik Åbyhøj sin telefoncentral. Den blev indrettet i villa 'Montana' på Silkeborgvej 227. Den startede med 145 abonnenter, og den første telefonbestyrer var Agnes Grølsted. Centralen blev automatiseret i 1953, og centralnavnet blev ændret til Aarhus Vest

Kommunale Værker er omtalt under Gas og elektricitet.

hestebus
Hestebus Aarhus-Aabyhøj 1912

Bustransport. I 1903 blev der anskaffet en 8-personers dagvogn med hesteforspand. Den kørte i fast rute hver dag fra Haslevej ved Aabyhøj Mølle til Vesterbro Torv i Århus. Om lørdagen kørte den helt ud til Tousvej. 8 daglige ture hver vej blev det til, og prisen var 10 øre for voksne og 5 øre for børn for en enkelttur. Senere blev det til en Hesteomnibus, kaldet 'Kanariefuglen', med 14 siddepladser samt ståpladser. I 1937 fik man så trambuslinje 5 fra Banegårdspladsen i Århus til Åbyhøjs bygrænse ved Tousvej. Den blev nogle måneder senere forlænget ned til Gl. Aaby.

Aaby har sågar haft togforbindelse. Det skete, da der sidst i 1944, efter schalburgtagen af Sporvejenes remise ved Dalgas Avenue, for første og eneste gang blev etableret et trinbræt i Aaby hvor togene standsede. Adgangen til de to ’perroner’ skete via de bevarede rester af den omlagte Gjellerupvej ved vogterhuset og ved tømmerhandelen. Dette arrangement ophørte dog allerede i 1947.

Trafikken i Åbyhøj. I 1934 havde man styr på hvor megen trafik der daglig passerede Silkeborgvej: 998 personbiler, 166 rutebiler, 720 vare- og lastbiler, 97 motorcykler, 59 hestevogne, 3684 cyklister og 1676 fodgængere.