Beskyttede efternavne

Tidligere lavede Justitsministeriet en liste over de efternavne som var beskyttet (forbeholdt), og som ikke umiddelbart måtte anvendes af andre.

beskyttet navn
Liste med beskyttede navne

Med virkning fra 1.april 2006 fik Danmark en ny navnelov, der afløste det gamle system, som blev fundet uhensigtsmæssigt og utidssvarende. Dels fordi en mængde forbeholdte navne ikke længere blev båret af personer her i landet, dels at de efternavne, der ikke var på listen, overhovedet ikke var omfattet af nogen beskyttelse i modsætning til, hvad mange troede.

Den nye navnelov fra 2006 gjorde derfor generelt alle efternavne beskyttede (§ 3). Dog er navne, der bæres af mere end 2.000 personer skønnet at være så almindeligt udbredte, at de ligesom fornavne kan tages frit af enhver (§ 2). Beskyttelsen af efternavnene efter § 3 betyder, at kun personer med familiemæssig relation til navnet kan tage det, fx kan man tage sin moders eller bedstemoders pigenavn. Selvom 2006-loven her rummer lempelser i forhold til tidligere, er det i princippet de samme muligheder, som eksisterede under det gamle system med navneloven af 1982.

Med 2006-loven ophørte Familiestyrelsen (under Justitsministeriet) med at trykke lister over forbeholdte efternavne.

På retsinformation.dk kan du finde lister over alle efternavne, som tidligere var beskyttede (forbeholdte).

Her findes navnelisterne

Læs mere retsinformation.dk hvor du  i højre side kan vælge ud fra lister (bekendtgørelser) med beskyttede (forbeholdte) efternavne. Dels fra årene 2007-1988 og dels lister fra 1987 opdelt efter navnenes forbogstaver (Å-A).

Nærmere oplysninger om navne kan i øvrigt fås hos Nordisk Forskningsinstitut ved Københavns Universitet via deres hjemmeside  http://nfi.ku.dk/databaser/

Kilde: Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet

 

◄Emne forside