Læg tekster ind i fotoet

Med IPTC kan man lægge tekster ind i selve fotoet, som man kan søge på. Teksten kan læses i mange nye grafikprogrammer.
 

Klik på grafik
for stort billede

IPTC XnView
IPTC tekstfeltet til redigering
i XnView


IPTC Photoshop
IPTC tekstfeltet til redigering
i PhotoShop


IPTC Exifer
IPTC tekstfeltet til redigering
i Exifer

De fleste kender problemet med at koble tekst sammen med digitale billeder på pc'en. Mange grafikprogrammer giver mulighed for at skrive tekst til billederne - men teksterne gemmes som regel i særskilte filer (fx descript.ion) eller i databaser, som kun kan læses af det pågældende program.

Men disse tekster følger ikke billedet, hvis man flytter det, og kan ikke åbnes, hvis programmet ikke er installeret.

Dette kan løses ved at teksterne indskrives i såkaldt IPTC, hvorved de gemmes i selve billedfilen, og følger billedet. Teksten kan herefter læses i alle andre programmer, som kan læse IPTC, fx Photoshop, ACDSee fra version 8, eller gratisprogrammerne XnView og IrfanView.

IPTC indeholder flere felter, som kan benyttes, bl.a. om copyright, fotograf, dato og beskrivelse. Beskrivelsesfeltet (engelsk: caption/description) kan eksempelvis indeholde 2000 tegn. Så her er plads nok.

IPTC-NAA er en international standard, som er udviklet af International Press Telecommuication Council i samarbejde med Newspaper Association of America - heraf forkortelsen IPTC-NAA.

Skriv IPTC og søg

IPTC tekster kan indskrives og læses med forskellige programmer, bl.a. Photoshop, XnView, IrfanView (med særlig plugin) og Exifer.

I PhotoShop redigeres og læses IPTC under >Filer >Dokumentinfo.
I XnView redigeres og læses de under >Edit >Rediger IPTC data.

Indtil videre kan IPTC, så vidt jeg har kunnet konstatere, kun anvendes til grafikformatet *.jpg.

Hvis du har oprettet tekster til dine fotos i descript.ion filer, kan du let og automatisk overføre disse tekster til IPTC-feltet ved hjælp af gratis-programmet Exifer. Exifer-programmet er specielt beregnet til blandt andet at redigere IPTC- og EXIF-tekster.

Fordelen med IPTC er - ikke mindst - at du i mange grafikprogrammer kan søge på teksterne, bl.a. i XnView.

Problemer med tekster

Et af problemerne med IPTC er, at de forskellige programmer bruger forskellige definitioner af felterne, hvilket kan gøre det lidt vanskeligt at finde ud af, hvilket felt der indeholder hvilke oplysninger. Eksempelvis standardteksten 'Caption writer' i IPTC. I Exifer, XnView (dansk og engelsk) og Photoshop 7.0, er dette oversat til henholdsvis: 'Author', 'Tekstboks værktøj', 'Caption writer' og 'Billedtekst forfatter'.

Du kan her hente en liste over de forskellige teksters oversættelser i forskellige programmer.


Læs mere

Du kan læse mere her:

IPTC-standarder: www.iptc.org

De gratis billedprogrammer kan du hente her:

XnView: www.xnview.org
 

TRYKT som artikel i Slægt & Data, september 2006