Flyvere over Århus

I 1909 så man den første flyver i Århus. Historien gentog sig et par år efter, mens en tredje opvisning ikke blev til noget.

I starten af 1900-tallet var det flyvemaskinens pionértid. Derfor ville man under Landsudstillingen i Århus i 1909 prøve at få amerikaneren Wilbur Wright til byen, for at vise dette nye tekniske vidunder. Det lykkedes ikke.

Franskmanden Delagranges 15 minutter

delagrange
Delagrange på Skejby Mark

Derimod lykkedes det fabrikant Carl H. Sørensen og etatsråd Filtenborg at få den franske flyver og billedhugger Léon Delagrange til byen i september 1909, hvor Århus stadig havde sin Landsudstilling. Det var dog ikke uden problemer at finde en passende start- og landingsplads. Man fandt til sidst frem til at anvende det militære område på Skejby Mark til formålet, omend det dengang var langt uden for byen.

Problemerne fortsatte. Da han skulle komme, blev han syg i Hamburg. Hans maskine blev sendt til en forkert adresse i Lübeck i stedet for Århus. Da han endelig kom, var han utilfreds med den hullede mark, der skulle benyttes.

Efter flere timers venten den 9. september lettede Delagrange så sin Bleriotmaskine, med 25 hk motor og tre cykelhjul. 30 meter over jorden fløj han, til publikums store benovelse, omend det kun varede 64 sekunder.

De følgende dage overværede kongeparret begivenheden. Nu lykkedes det franskmanden at være luftbåren i et helt kvarter.

Det gav ham mod på at forsøge at flyve over Århusbugten fra Vejlby Fed til Skødshoved. For denne indsats blev han lovet 5000 francs. Den 16. september var der lagt an til forsøget i overværelse af mange tusinde århusianere. Men det blæste for meget, og så blev det aflyst. Dagen efter forsøgte han i al stilfærdighed igen, men da han startede, sprængte en cylinder i motoren.

plakat
Plakat om flyvningerne
på Landsudstillingen

Så var det slut, og Delagrange forsvandt samme dag med toget hjem til Paris. Uden sine 5000 francs.

Robert Svendsen var for dyr

I 1910 var  danskeren Robert Svendsen blevet berømt for at have fløjet over Øresund. Nu ville man godt have ham til at flyve over Århus. Men han skulle have 3000-4000 kroner forud. Man forsøgte, uden held, at skaffe disse penge. Og så blev der ikke mere ud af det.

Tyskeren Thelens store bedrifter

thelen
Thelen på Galgebakken

I 1911 lykkedes det så at få tyskeren Robert Thelen til byen med hans flyvemaskine. Denne gang skete det fra Galgebakken ved Infanterikasernen (nu Langelandsgade).  Hans første tur blev herfra gennemført den 18. august, hvor han lettede 30 meter og fløj 700 meter.

De kommende dage kom der mere luft under vingerne. Næste forsøg varede 6-8 minutter. Og så kom der rigtig gang i den. De efterfølgende dage fløj han over vandet til Mols og retur på 25 minutter. Dernæst blev det til flyvninger til Odder, og herefter  en tur rundt om Himmelbjergets top.

For sine bedrifter fik han flere sølvpokaler og et te-sæt i sølv. Århus Byråd kunne dog ikke blive enige om at give ham 500 kroner som erkendtlighed. En kreds af borgere holdt i stedet en afskedsfest for ham på Hotel Royal den 29. august.

Det hele sluttede med, at Robert Thelen den 2. september 1911 lavede en flyvepræstation: Han fløj fra Århus over Samsø og Kalundborg til København med kun to mellemlandinger.